Tizo.ro

miercuri, 9 iunie 2010

Glosar Nokia

Daca veti urmari blogul meu veti auzi fara indoiala de termeni de genul Symbian, S40, S60. Pentru cei care nu sunt familiarizati cu aceste notiuni, m-am gandit sa fac un mic dictionar:

S40: Se refera la sistemul de operare de baza al telefoanelor Nokia (non-smartphone). Este un sistem limitat ca si functii, il gasiti in telefoanele "obisnuite" cum ar fi: 6300, 6280, X3, etc.

S60 sau Symbian se refera la sistemul de operare a Smartphone-urilor Nokia (Seria N, 5800, 5530, Seria E). In principal, Symbian are functiile sistemului S40 + o gramada de alte posibilitati. Este mult mai complex si poate fi modificat in multe feluri.

Debranduire: Procesul prin care un telefon modificat de un operator mobil (spre exemplu, telefoanele cumparate la abonament de la Orange,Vodafone) este resoftat pentru a ajunge la softul original Nokia.
Certificat aplicatie: Intr-o explicatie mai simpla, certificatul este o autentificare ceruta de telefon pentru a instala o anumita aplicatie (se refera la telefoanele cu Symbian). De obicei, pentru a instala anumite aplicatii pe telefoanele Symbian obisnuite acestea trebuie "semnate", adica trebuie sa aibe un certificat.
Hack: Metoda prin care telefonul este modificat astfel incat sa nu mai ceara certificate la instalarea aplicatiilor, si prin care este permis accesul la fisierele ascunse de sistem (din nou, se refera la modelele cu Symbian)


In masura in care o sa ma mai lovesc de termeni necunoscuti o sa modific dictionarul astfel incat toti vizitatorii sa poata intelege complet ce au de facut!

Un comentariu:

  1. Nokia 6310i mi se pare un telefon rezistent la care nu as renunta pentru niciun alt telefon, este exact ceea ce-mi trebuie.

    RăspundețiȘtergere